Het ballet

“Je hebt het talent niet om te dansen. Zet dat idee nu eens uit je hoofd.”
               Ik hoor het mijn vader nog zeggen, elke keer als ik opsta, elke keer voor ik ga slapen. Met een prikkende zoen en een kruisje wenst hij me een goede nacht. Hij wil dat God me bewaart. Ik wil dat Hij mij een danser maakt. Stiekem klim ik uit bed en trek mijn zondagse danskleed aan: een roze, geborduurde, gebloemde jurk die ik van oma heb gekregen. Voor de spiegel maak ik een pirouette en nog één, de muziek van Tsjaikovski in mijn hoofd, want de iPad ligt onder ouderlijk toezicht opgeborgen in een la. Ik heb de sleutel niet nodig. De sleutel tot succes ben ikzelf.

Nog twee nachtjes slapen en het is zo ver. Nog twee nachtjes en ik geef mijn eerste ballet. Vader zal opkijken. Elke woensdag neemt oma me mee uit zwemmen, denkt hij. Weet hij veel dat ik stiekem op dansles ga. Hij wil dat ik een zwemkampioen word, want die kans kreeg hij nooit als kind.
Nog twee nachtjes en oma zal hem meenemen. Nog twee nachtjes en hij ziet hoe ik dans. Een gekke vlinder kriebelt in mijn maag, mijn darmen, ik moet… Nee, nu niet… Papa slaapt…

Eindelijk is het zo ver. Ik dans als een prinses en pluk de liefste letters uit de sneeuw. Ze vormen woorden voor oma. Woorden die oma me heeft ingefluisterd.

Oma applaudisseert en ik krijg zelfs een ruiker rode rozen. Ik stop mijn neus in het boeket en zweef.
“Talent is één ding.” Vaders stem wekt me uit mijn dromen. Ik strand met beide voeten op de grond.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

4 gedachten over “Het ballet”

  1. Indien je niet enkel zou willen dansen met woorden, maar ook je lichaam zou willen laten spreken in allerlei talen, komt het er op aan om door te zetten en had te werken om die mooie droom waar te maken.

    Het is een zeer hard leven maar vast en zeker de moeite waard!

    Veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: