Samenraapsel van doordenkers

In Mijn vader portretteert Toon Tellegen de heldhaftigste vader ooit. Sterker nog, hij laat kinderen nadenken over doodsangst, geladen stilte en ouderliefde. Maar is zijn boek meer dan een samenraapsel van losse episodes? Waar blijft het verhaal?

 

Met zijn gelaagde, filosofische verhalen voor alle leeftijden, haalt Tellegen hoge verkoopcijfers. Na enkele dichtbundels voor volwassenen, schrijft hij sinds 1984 ook voor kinderen. En met succes. De Gouden Uil, Theo Thijssenprijs, Gouden Griffel en Woutertje Pieterse Prijs heeft hij aan zijn palmares toegevoegd. Mijn vader (1994) behoort tot zijn minder bekende werken, maar moet qua diepgang niet onderdoen voor de populairste titels.

 

Zoals de titel al doet vermoeden, draait alles om Jozef en zijn vader. De vader kan alles! Hij lijkt wel een engel: slim, groot, sterk, uitbundig, zelfingenomen, maar toch ook ingewikkeld, wijs, ijl en breekbaar… Als een stipje komt hij ter aarde. Hij groeit en krimpt, keilt dieven door het raam, weet meer dan de dokter en balanceert op één vinger. Maar als hij huilt, treurt de wereld met hem mee. Soms verzinkt hij zo diep in gedachten dat hij niemand hoort of ziet, en als zijn vrouw hem kust, breekt hij in stukken. Dat hij van haar houdt, durft hij amper zeggen.

 

Mijn vader heeft veel weg van een droomvertelling, waarin ideaalbeelden en heroïsche tableaus zich opstapelen. Tellegen rijgt kleine anekdotes aan elkaar, en laat de lezer daaruit zelf een vertelling samenstellen. Hij combineert existentiële vragen met humor en raadsels. Het resultaat is een abstracte levensles, waarin vader en zoon filosoferen over goed en kwaad, leven en dood, rijk en arm. Met wijze uitspraken als ‘gedachten zijn de vreemdste dingen die er zijn’, ‘niemand is groter of kleiner dan mij’ of ‘vaak is hij er, terwijl ik hem niet zie’ zet Tellegen de jonge lezer voortdurend aan het denken. De grenzeloze liefde tussen vader en zoon geeft je een warm, herkenbaar gevoel. Ook de naïeve toon en de romantische buien van vader en moeder maken je week van binnen.

 

Met heldere, ritmische kindertaal en lichte woorden verpakt Tellegen de zwaarste thema’s in eenvoudige beelden. Hij leest zijn werk zelf voor en dat hoor je. Want geen ander zou, in deze complexe vertelling, de juiste accenten weten te leggen. Elk verhaal duurt amper drie minuten, ideaal voor het slapengaan of op weg naar school. Maar helaas bevatten de cd-tracks meerdere delen tegelijk, wat navigatie aanzienlijk bemoeilijkt. Dat Tellegen zelf pauzeert tussen de verhaaltjes door, compenseert dit ongemak.

 

Door samen met je kind naar Tellegen te luisteren, leert het zijn gevoelens verwoorden. Elk tafereel nodigt uit tot een raak gesprek, maar – hoe verder je leest – hoe beter je het vervolg al van mijlen ver voelt aankomen. Wie hoopt op een ontknoping, komt bedrogen uit. Al snel beginnen de heldendaden van vader te vervelen, en of hij echt leeft of enkel in Jozefs hoofd, laat Tellegen in het midden. Ben jij niet filosofisch aangelegd? Of houd je van spanning, verrassing, tastbaarheid en samenhang? Dan laat je deze vage droomvertelling beter aan je neus voorbijgaan!

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: