Kleine, fijne, smeuïge verhaaltjes: een schot in de roos

Steeds meer mensen ontdekken het luisterboek als ideale manier om te ontspannen en toch te lezen, om genietend van een vertelstem te versmelten met het verhaal. In luisterboeken als Klieder, kladder, klodder laat de vrolijke muziek je helemaal wegdromen. Kinderhoofdjes slaan op hol bij het luisteren naar zoveel kattenkwaad en avontuur.

 

De bundel telt twee cd’s propvol liedjes en verhalen over wilde kinderen of wezens met antropomorfe kenmerken. Overal schoppen ze herrie, halen ze streken uit, beleven ze avonturen of maken ze rommel. Enkel de saaie, slaapverwekkende gedichtjes van Dr. Seuss op de tweede cd steken schril af tegen deze lachwekkende verhalen: dat deze rijmpjes zomaar in het midden van het luisterboek staan en niet als afsluiter dienst doen, geeft een slordige indruk.

 

Zowel oude als nieuwe verhalen zijn in deze smeuïge bloemlezing opgenomen: met gerenommeerde auteurs als Annie M.G Schmidt, Hans Hagen, Jaap ter Haar en Paul Biegel kan het feest niet meer stuk. Bekende Nederlanders als Paul De Leeuw en Willem Nijholt brengen de verhalen echt tot leven: luisterplezier gegarandeerd! Andere verhalen worden door de auteur zelf vertolkt, wat het luisterboek uniek maakt. Maar de stem van Annie M.G. Schmidt klinkt zo schor, dat de jonge lezer zich uit ergernis nauwelijks in het verhaal kan inleven, ondanks de goede intonatie van de schrijfster. Als historisch document zijn deze opnames ongetwijfeld waardevol. Toch zullen kinderen eerder in de ban raken van meestervertellers als auteurs Hans Hagen en Rob Schuring of de pittige, geoefende vertelstem van actrice Lineke Rijxman en presentator Jeroen Kramer.

 

Vaste rolpatronen, woordherhalingen en voorspelbaarheid laten de jonge lezer toe op de verhaalinhoud te anticiperen, een spel waarin hij voldaan als overwinnaar uit de strijd komt. Maar voor oudere lezers beginnen de stereotiepe protagonisten, de happy endings, de aaneenrijging van picareske streken en heel wat woorden die enkel als bladvulling lijken te fungeren, al snel te vervelen. Zinnen als “Hohoho, meisje lief, dik agentje, houd de dief” of “en alles viel om, van je rommelebom” hebben zo weinig inhoud dat je je argwanend afvraagt of de auteurs per letter betaald zouden zijn.

 

De bundel kwam in 2009 op de markt, tijdens de vijfde Week van het Luisterboek: een initiatief van een aantal uitgevers en boekhandels om door middel van gezamenlijke acties het luisterboek bij een ruim publiek onder de aandacht te brengen. Met dit samenraapsel van sterauteurs en topartiesten kon Uitgeverij Rubinstein niet anders dan scoren: hoewel commercie en traditie ervan afdruipen, doen al die bekende stemmen de jonge lezer toch met het hoofd in de wolken lopen. Smeerkezen, poetsenbakkers, herrieschoppers en wildebrassen roepen sympathie op en tarten alle verbeelding. Ook volwassenen laten zich stiekem meeslepen door de geanimeerde vertelstijl, de leuke kinderliedjes en de wervelende gedichtjes. Als smaakmaker kan dit luisterboek tellen. Geen wonder dat Uitgeverij Rubinstein in de wereld van het Nederlandstalige luisterboek een vooraanstaande positie bekleedt! Hoelang de integratie van oudere opnames in nieuwe verhalenbundels nog tot succes zal leiden, blijft echter de vraag.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: