Groots avontuur in het duistere woud spreekt tot ieders verbeelding

De fantasierijke boeken van Roald Dahl staan bij kinderen en volwassenen op de bovenste plank, zeker als Jan Meng ze met zijn warme stem tot leven brengt. In De Minpins dompelen auteur en verteller je onder in een sprookjesachtige wereld vol magische wezens en mysteries. Met sterke personages en een beeldenrijke taal laat Dahl je smullen van dit spannende verhaal!

 

Al meer dan zestig jaar weet Dahl jong en oud te boeien met zijn duistere humor, fascinatie voor natuurlijke schoonheid, en karikaturale personages. Boy, Solo, Matilda, Daantje de wereldkampioen, De GVR, iedereen leest of luistert ze in één ruk uit. Tot de dood bleef Dahl verslingerd aan zijn pen. Met zijn laatste, postuum uitgegeven boek, De Minpins, sleepte hij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de wacht. Geen wonder, want elk kind kan zich inleven in de wereld van kleine Heintje, een jonge held, gebiologeerd door alles wat niet mag, op zoek naar avontuur.

 

Op een dag besluit kleine Heintje het Woud van het Kwaad te verkennen, een verboden bos vol gevaar. Moeder verbiedt hem daarheen te trekken, maar haar waarschuwing voor wangdoedels, knotszwabbers en hoornnokkers slaat hij in de wind. Plots stormt een angstaanjagend, sissend, snuivend beest op hem af. Wat nu? Wie zal hem helpen? Vreet het stinkende, vuurspuwende monster hem in één hap op? Of trekt kleine Heintje zich als een echte Roald Dahl-held uit de slag? Je raadt het al: onze held blijft niet bij de pakken zitten. In de wondere wereld van de minpins smeedt hij een duivels plan om de roodgloeiende, rookspuwende rapschranzer te verslaan.

 

Achtenveertig minuten lang houdt dit luisterboek je in de ban. Hoe goed je als ouder ook voorleest, Jan Meng evenaren blijft een utopie. Sinds zijn debuut met De reuzenkrokodil van Roald Dahl valt Meng niet meer uit de wereld van het luisterboek weg te slaan. Alle Harry Potter-boeken en ook de meeste verhalen van Dahl gaf hij met zijn levendige vertelstem een extra dimensie, waardoor in het Nederlandse taalgebied de liefde voor het audioboek groeide. Met Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier werd hij, terecht, genomineerd voor de Prijs van het Beste Luisterboek.

 

Ook De Minpins is zeker een nominatie waard! Al tweemaal heeft Meng dit luisterboek ingelezen, vastbesloten zichzelf te overtreffen. Met nog meer expressie dan eerst geeft Meng elk personage kleur en laat hij achtervolgingsscènes als een sneltrein voorbijrazen. Grote verwondering klinkt door in zijn stem, als hij over de huisjes, de vogels en de vlieglessen van de minpins vertelt. Dat hij het kind in zichzelf blijft bewaren, werkt bij volwassen luisteraars erg aanstekelijk.

 

Met pittige rijmpjes en originele monsternamen heeft vertaalster Huberte Vriesendorp Dahls laatste werk alle eer aangedaan. Klankexpressie, eenvoudige woorden, groots avontuur, wat wil een kind nog meer? Maar ook voor oudere lezers is dit luisterboek een streling voor het oor, ideaal op weg naar school of vlak voor het slapengaan, om zoet te dromen van een prachtige reis, op de rug van een zwaan.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: