Voorlezer Chris Van den Abeele schrijft vaccinweigeraars…

Drie weken geleden kreeg VRT-radiojournalist Chris Van den Abeele de diagnose dat hij aan prostaatkanker lijdt. Hij moet geopereerd worden, maar door de vierde coronagolf wordt die operatie uitgesteld.

Op de website van de VRT-nieuwsredactie getuigt Chris Van den Abeele over het uitstel van de operatie. Hij vertelt eerst dat er een ‘behandelplan’ werd opgesteld. De prostaat en de omringende lymfeklieren moeten worden verwijderd. En die operatie is dringend.

Maar eerder deze week kreeg Van den Abeele te horen dat de operatie wordt uitgesteld naar ten vroegste begin volgend jaar. Hij schrijft: ‘Er is, sinds de vorige coronagolf, nog altijd een “inhaalbeweging” bezig. De agenda’s zijn volgeboekt, wellicht met patiënten bij wie het nog dringender is.’

Maar de radiojournalist is ook boos. Niet op de zorgverlening, wel op al wie zich niet heeft laten vaccineren. De helft van de covidpatiënten op intensieve zorg is immers niet gevaccineerd, terwijl zij amper 10 procent van de totale bevolking uitmaken.

Van den Abeele wendt zich tot hen: ‘Beseft u dat u deel uitmaakt van een groep die er verantwoordelijk voor is dat mijn behandeling en die van talloze andere patiënten moet worden uitgesteld? En beseft u dat dit – sorry voor de dramatiek – voor mij en hen een kwestie van leven of dood kan zijn?’

Chris Van den Abeele is niet alleen als nieuwsanker een onmisbare waarde. Bij Blindenzorg Licht En Liefde las hij tal van luisterboeken in, waaronder ‘Hof van assisen’ van Louis Van Dievel. De humor en het voorleesplezier spatten van elke bladzijde af, de personages komen echt tot leven, een waar toneelstuk en een feest voor het oor. Vaak kunnen wij ons ergeren aan de vlakke, weinig doorleefde stijl bij Vlaamse voorlezers, maar dat is bij Chris Van den Abeele geenszins het geval. Dit is de crème de la crème van het Vlaamse luisterboek. Onze redactie is alvast fan.

Ook in het voetbal maakt Chris Van den Abeele het verschil. Op de blindentribune van RAFC Antwerp verzorgt hij voor blinde en slechtziende supporters het commentaar, om de beleving zo uitgebreid mogelijk te maken. Als hij het late avondjournaal presenteert, brengt hij ons enkele minuutjes glimlach voor het slapengaan😊. Wat zou het nieuws zijn zonder humor, zonder zijn ludieke en kritische stem?

Wij hopen alvast op een spoedig herstel. Kom gauw weer terug, Chris, of we verkopen onze radio😊.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

3 gedachten over “Voorlezer Chris Van den Abeele schrijft vaccinweigeraars…”

 1. Hij kan het nieuws brengen op een unieke manier hé. De feiten zijn de feiten, maar bij zijn nieuws blijkt er toch nog altijd een beetje hoop te zijn in deze gruwelijke wereld. Gewoon topklasse.

 2. Heerlijk Ellen dat je het bericht van Chris Van den Abeele nog eens optekent
  en er zo’n sympathiek commentaar bijvoegt….
  maar eender wie heeft recht op behandeling als die noodzakelijk is.

  Gooi je radio nog niet de deur uit :
  we blijven hopen en rekenen op gezond verstand en solidariteit !
  Merci Ellen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: