Verandering

Alweer een aanpassing, alweer iets nieuws. Ik zal het toch niet kunnen, dat weet ik nu al. Ik zal haperen, vastlopen, afgaan voor de hele zaal. De druk op mijn borst neemt nu al toe, net zoals die ene keer toen een dronken chauffeur onze grijze labrador overreed of toen mijn oma stikte in één van mijn Flippo’s. Onze familie is voor het ongeluk geboren. Zo’n dingen veranderen nooit.

Volgens de wetenschap zou er zoiets bestaan als ‘evolutie’, beweging, van moeheid naar enthousiasme bijvoorbeeld. Een mens wordt toch niet moe van de dingen die hem energie geven! Ik begin al spontaan te geeuwen als ik deze onzin hoor en dat terwijl ik in feite wel enthousiast ‘was’. Elke reactie valt uit te lokken; mensen zijn niet wendbaar. Je bent zwart of wit, voor of tegen, lelijk of mooi. Ofwel lust je elkaar rauw, ofwel wil je elkaar zoenen. Er bestaat geen nuance en dat is maar goed ook. Hoe zou je anders de vijand herkennen? Niets is gevaarlijker dan wispelturigheid.

Verandering is zoiets als de hedendaagse keuken: nooit gewoon lekker, wel altijd gezond. Onbekende geuren, eten dat niet wil smaken, een oud recept in een nieuwere, magere, veel te kleine variant. Vijfsterrenrestaurants waar je de leegte op je bord betaalt. Oorlogsrantsoenen, meer geven, minder ontvangen; beter dan nu wordt het nooit.

Kijk maar naar de toekomst, de jeugd van tegenwoordig, hoe dat gespuis de wereld ‘verandert’: lege bierflesjes langs de straten, vuilnismanden vol zakdoeken, nat, verzadigd, doorweekt. Harddrugs en antidepressiva, overal burn-out. Dat wordt al ziek van een heel klein beetje huiswerk en moe van alles wat inspanning kost. Brand, vernieling, vandalisme. Voor je het weet, zijn je ruiten ingegooid en je schatten in vlammen opgegaan. Maar als het goed is, lost een rookwolk al na enkele dagen op.

De mooiste verschuiving is die van eb en vloed, water dat zoekt naar hard zand, houvast, telkens weer. Lavendelbloesems, gedempte passen, het ritselen van het riet. Geen regenboog, geen wensen te vervullen, geen groener gras aan de overkant. De natuur vindt altijd zichzelf terug.

Kon ik ook maar gewoon meevaren op de stroom. Kriebelden er maar geen tranen op mijn wang. In mijn keel brandt zout, veel te veel zout. Had ik maar plek voor meer, nóg meer eeuwige rekbaarheid.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Eén gedachte over “Verandering”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: