Een goede raad

Wat? Vinden de mensen je met dat coronakapsel maar een marginale trien? Je coupe is misschien uitgezakt en uit model, maar daarom niet minder mooi. Wat maakt het uit dat je al maanden niet naar de kapper bent geweest? Is het een zonde je haren naar achteren te kammen en gewoon te laten groeien? Is dat waar de mensen in deze tijd belang aan hechten? Is dat hun enige probleem? Pure luxe, typisch voor Johnny’s en Marina’s die nog niets serieus hebben meegemaakt.

Wat? Nemen je vrienden hun telefoon niet op? Hebben ze zogezegd geen Whatsapp en ook geen Hangout? Laten ze je mailtjes onbeantwoord? Bedanken ze je niet eens voor dat mooie cadeautje dat je speciaal hebt opgestuurd met de post? Kunnen ze op anderhalve meter afstand niet meer praten? Ach, laat het zijn. Laat ze maar denken wat ze denken en doe gewoon je eigen ding.

Duik in de golven, ook al kan je niet zwemmen. De mooiste schatten liggen op de bodem van de zee. Durf van de duin af te rennen en op smalle palen te balanceren, zonder een hand, luisterend naar het ruisen van de wind. Zie je wel dat je niet valt? En wat dan nog? Een schram meer of minder, wat maakt het uit? Vergeet wat je nog moet opruimen. Geniet van wat al opgeruimd is. Laat je gedachten dwalen. Maak een zandkasteel van boze woorden en wacht tot het water de dam omverwerpt. Naar de vijand kan je met modder gooien, terwijl de zon je streelt zoals alleen een geliefde dat kan.

Stralen glinsteren in het water. Op de achtergrond klinken wilde zinsconstructies, speelt muziek, je eigen ritme, een mooi verhaal. Dat is waarom je voor elkaar gekozen hebt: die avonden, dat gezellig samen zijn. Een eenvoudige picknick, pizza in een wegwerpdoos, friet met mayonaise en daarna nog een ijsje of twee. Zoete smaken, zilte luchten, zwoele lippen op een verbrande huid.

Doop je vinger in de saus. Lepel een pot choco uit met een meetlat. Laat de pitjes van de blauwe besjes tussen je tanden knarsen. Rol door het zand. Schommel zo hoog mogelijk. Gooi elkaar in de lucht. Maak mopjes in je onderbroek. Dans en klap in je handen, ook al staart heel de wereld je aan.

Laat je mailtjes maar eens onbeantwoord. Loop maar eens in je pyjama rond. Je hoeft je haren niet iedere morgen te kammen. Naar de zon kun je nu toch niet op reis. Waarom maak je het thuis dan niet gezellig? Zing in de regen, spring in de plassen, verslind boek na boek aan de openhaard. Tover de heerlijkste gerechten op tafel, pof kastanjes, kluts eieren zoals je moeder ook altijd deed. Laat de geur van lekker eten de mensen lokken. Vroeg of laat ligt er een hand op je schouder. Vroeg of laat komt er een dag, een moment, dat je weer lachend op een bankje zit. Maar neem de tijd om het gewicht af te werpen dat op je drukt. Pas als je rugzak is leeggemaakt, kun je hem weer volproppen voor een nieuw avontuur. De lente kan pas binnenstromen als de winter is overgewaaid.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

2 gedachten over “Een goede raad”

  1. Wat een verhelderend pleidooi om gewoon terug naar af te gaan, maar dan net een beetje anders. Vrijheid ligt tussen onze twee oren, niet alleen in een extern gegeven zoals momenteel in een vaccin.
    Ik ben steeds meer onder indruk van jouw positieve energie, zelfs in jouw lugubere verhalen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: