Van maat tot melodie

“Je zit hier om te werken, niet om te slapen.”
               “Ja, meneer.”
               “Vandaag iets meer omzet, graag.”
               “Ja, meneer.”
               “Waar is die lippenstift gebleven?”
               “Dadelijk, meneer.”
               “En trek niet zo’n ‘pokerface’. Ik wil een glimlach zien.”
               “Ja, meneer.”
               Verstand op nul. Je doet wat moet. Mijn leven kent een maat, geen melodie. Voor mijn brood, mijn bestaan tot mijn dood, tot mijn eind werk ik dag na dag, tot dag na dag, na dag.

Met gesloten ogen nip ik van mijn glas water om de zure smaak van afgelopen nacht weg te spoelen. Ik leef in een droom, in herinneringen aan vroeger, aan het platteland waar ik ben opgegroeid. Een kar die ratelt op de keien. De koeien die om zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds gemolken dienen te worden. Een haan die kraait, een vers gelegd ei dat nog warm aanvoelt.

Ik schrik op door het geluid van brekend glas, een raam dat wordt ingeslagen. In de verte luiden klokken voor alweer een zinloze dode. God is overal en toch zo ver weg. Hoort hij mijn gebeden?

Een hand tikt op mijn schouder. De eerste klant. Dat is al vroeg. Ik open mijn ogen. Het is de priester van het dorp, zonder soutane. Dat is een meevaller. Ik heb hem altijd graag gemogen en begrijp dat ook hij zijn vleselijke lusten heeft. Hij betaalt mijn pooier met een gouden handdruk en wenkt me om met hem mee te komen. Niet naar mijn kamer, maar naar hem thuis. Ik adem de uitlaatgassen in van de stad, terwijl ik in zijn oude Volkswagen stap.

We rijden zwijgend tussen motors en claxons die verstommen. Het raam schuift open en ik ruik de boerenbuiten; koeien- en paardenmest, pas afgereden gras. Hij brengt me niet naar zijn kamer. Hij rijdt me naar het warme gezin en de arme familie bij wie ik thuishoor.

Wat zullen mijn ouders wel niet denken? Ben ik nog wel welkom na mijn mislukking in de stad? Wat zal ik zeggen dat ik daar deed? Zullen ze me vergeven als er geen geld meer binnenkomt? Het zijn zorgen voor later. Ooit kende mijn leven een maat zonder melodie. Vandaag start een nieuwe dag.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: