Norwegian Wood als luisterboek grijpt meer aan dan film

Norwegian Wood bleek moeilijk te verfilmen. De film werd dan ook kritisch onthaald. Maar hoe zit het met het luisterboek? Dertien uur luisteren naar een modern literair meesterwerk? Eens benieuwd hoe verteller Cees van Ede Haruki Murakami’s complexe personages vertolkt.

 

Norwegian Wood, over zelfmoord en pure liefde, ontroert van begin tot einde. “Ik zit nu eenmaal zo in elkaar dat ik de dingen pas goed begrijp door te schrijven”, begint hoofdpersonage Watanabe. En wat een fraai gevormde zinnen! “Wie Watanabe ook tegenkomt, iedereen is weg van zijn poëtische en oprechte manier van spreken”, vindt onze recensent Jolien Devroye. En gelijk heeft ze. Met Watanabe leef je mee. Maar klinkt verteller Cees van Ede wel net zo sympathiek? Past zijn licht geamuseerde toon wel bij de zware thematiek? “Ieder woord, iedere letter is uitstekend verstaanbaar. Een voorbeeld hoe een luisterboek hoort te zijn”, schrijft recensent Gerard De Bruin over van Ede. Maar mogen we dan niet meer verwachten?

 

Lachen in tranen

 

Rustig trekt van Ede je mee in het verhaal. En als hij stotterend de marinier een stem geeft, hoor je wel degelijk dat hij kan acteren. Filosofeert hij over leven en dood, legt hij de juiste accenten. Net als Watanabe klinkt hij jong en ernstig. Maar hier en daar laat hij een steekje vallen. Toont vriendin Midori ergernis, lijkt van Ede bijna een schoothondje. En Watanabe mag dan wel als een stoïcijn door het leven willen gaan, hij loopt over van emotie. Schuld, verdriet, eenzaamheid, vreugde. Hij voelt het allemaal. Watanabe is door en door warm en gastvrij. Waarom dan geen uitbundigheid die recht uit het hart komt? Met zijn te droge voorleesstijl vlakt van Ede het karakter alleen maar af. Afijn. We mogen nu ook weer niet van één acteur verwachten dat hij in zijn eentje realiseert wat niet eens een hele filmploeg aankan.

 

Wat ons echt in de sfeer brengt, zijn variaties op The Beatles-song Norwegian Wood en andere liedjes die in het verhaal voorkomen. Muziek die Robin van Vliet speciaal voor dit boek componeerde. Urenlang heeft hij geëxperimenteerd met allerlei instrumenten, voornamelijk toetsen en gitaar. De melodieën zetten de schoonheid en het verdriet van het leven om in klankbeelden, ontroerend sentimentalistisch. Beslist een meerwaarde van het luisterboek.

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: