“Voorlezers moeten zich thuis voelen in de studio”

Technicus Kees Schafrat over zijn favoriete voorlezers

 

Kees Schafrat heeft in zijn studio meer dan honderd luisterboeken opgenomen. Dimitri Verhulst, Renate Dorrestein, Jan Meng, allemaal passeren ze de revue. Op de vooravond van de Week van het Luisterboek vertelt hij vol overgave over voorlezers, zijn uitgeverij en de kneepjes van het vak.

 

Wat maakt een luisterboek geslaagd?

Kees Schafrat: “Het verhaal, de stem, de regie, alles moet bij elkaar passen. Ik heb 150 producties gemaakt met heel veel goede stemmen. Bij sommige voorlezers begin je na dagen inspreekwerk achterover te leunen. Bij andere blijf je aandachtig. Wat dat betreft vind ik Jan Meng een buitenbeentje. Sneu dat hij de Esta Luisterboek Award niet wint.”

Hoe bereidt u zich voor op de opnames?

Kees: “Ik lees altijd de samenvatting van het boek. Dan ontdek ik de personages, wie welke rol speelt. Voor het eerste uurtje lees ik vooruit, want dat bepaalt mijn aanpak bij minder ervaren voorlezers, de planning per dag. Ik zorg er ook voor dat mensen zich thuis voelen in de studio. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Jan Meng drinkt liefst cola om de stem te smeren, een ander liever thee met honing.”

Moet u vaak ingrijpen tijdens het voorlezen?

Kees: “Af en toe is het heel hard werken. Soms weet een voorlezer niet meer welk stemmetje hij voor welk personage moet gebruiken, soms maakt iemand een taalfoutje. Zo nu en dan kent een verteller zijn tekst niet of begrijpt hij niet wat hij leest. Er zijn altijd ‘deleted scenes’. Voor mij is een goed luisterboek altijd gelinkt aan een prettige samenwerking, een zakelijke transactie raakt mij niet. Hoe vaker je samenwerkt, hoe vrijer je je ook voelt om te zeggen: Jan, ik vond het fantastisch. Of, Jan, ik vond het helemaal kut. We gaan het nog een keer doen.”

Jan Meng (onderbreekt): “Jij bent toch wel iets subtieler hoor. Ik denk niet dat ik dat graag zou horen als ik net een scène had geacteerd. Maar meestal weet ik zelf wel wanneer ik de mist inga.”

Hoe voelt u aan wat de voorlezer nodig heeft?

Kees: “Als je goed luistert naar de stem en de toonhoogte, merk je wanneer iemand moe wordt. De voorlezer zit soms dagenlang in de studio, in een donkere, gesloten ruimte. Je moet hem het gevoel geven dat er iemand aan de andere kant zit te luisteren, op het juiste moment een complimentje geven of feedback.”

Jan: “Kees is een intuïtieve luisteraar en dat heb ik graag. Hij voelt wanneer het wringt. Gromt mijn maag, spoort hij me echt aan om een boterham te eten.”

Met welke voorlezers werkt u het liefst samen?

Kees: “Hans Croiset, Cees van Ede en natuurlijk Jan Meng. Hans Croiset is genomineerd met Lentebeken van Toergenjev. Hij heeft het eerste deel van de cyclus van Proust voorgelezen. Niemand in heel Nederland kan zich zo inleven in Prousts zinnen. Cees van Ede is dan weer goed in poëzie, in het verstilde. Maar als het echt spannend wordt, dan moet je bij Jan Meng zijn. Hij kan je meesleuren. Iedereen groeit op vakantie op met zijn Roald Dahl-luisterboeken.”

Wat maakt Jan Meng voor u zo bijzonder?

Kees: “De levendigheid en de veelzijdigheid. Hij leest Seneca en Tacitus alsof hij het zelf beleeft. Bij de boeken van Geronimo Stilton gaat hij als een muis op zijn knieën zonder het echt klein te maken. Non-fictie van Geert Mak kan hij heel mooi brengen (melodieus zelfs). Hij maakt weinig aantekeningen, maar kan erg snel scannen en vooruitlezen. Hij is per definitie de beste voorlezer die we in Nederland hebben. Jammer dat hij nog maar weinig opdrachten krijgt. Maar heb je in Nederland eenmaal een prijs gewonnen of succes met een boek (in dit geval Harry Potter), dan gebeurt er niets meer. Dan denken ze dat je het te druk hebt. Dan gaat de telefoon niet meer. Hij zou nog veel meer kunnen voorlezen. Met de uitgeverij die ik heb, Uitgeverij Meesterwerk, hoop ik hem nog wat werken van Simenon en klassieke auteurs te laten vertolken.”

Wat is het grappigste geluidsprobleem dat u ooit in de studio hebt meegemaakt?

Kees: “Renate Dorrestein heeft een enorme, borrelende maag. Die rommelt de hele dag door. Dagen voor de opnames zit ze in de stress en weet ze niet wat ze wel of niet mag eten. Ik heb al overal gegoogled, maar we komen er gewoon niet uit.”

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: