“Steeds genomineerd, nooit in de prijzen”

Jan Meng over zijn beste luisterboeken

 

Jan Meng staat bekend als beste voorlezer van Nederland en Vlaanderen. Harry Potter, Kees de jongen, Geert Mak, Roald Dahl, alles vertolkt Meng even fenomenaal. Bijna elk jaar prijkt zijn naam op de shortlist voor de Esta Luisterboek Award. Toch grijpt Meng telkens naast de prijzen. Dit jaar haalt hij met Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton niet eens de top drie…

 

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet in de top drie zat?

Jan Meng: “Het was wel een teleurstelling. Maar ik voel me geen groot verliezer. Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton is een kinderboek. Kinderen loggen zich niet in op de site van de CPNB om te kiezen. En als ouder stem je natuurlijk niet voor je kind. Voor de stemming is amper publiciteit gemaakt. Bijna elk jaar ben ik genomineerd. Nog nooit heb ik een prijs gewonnen. Iedereen denkt dat de Harry Potter-boeken mij al rijk genoeg maken en dus ben ik nu de pineut. In gedachten had ik die 2500 euro allang uitgegeven aan nieuwe dakpannen.”

Hoe verliepen de opnames van Geronimo Stilton?

Jan: “Als een fluitje van een cent. Het stond in een uur op cd. Het was een test, ik wist toen nog niet of ze het zouden uitgeven of niet. Met Fantasia had ik wel wat meer werk. Een paar maanden geleden sprak ik ook Geheime missie: Olympische Spelen in. Daar heeft een van de personages een Duits accent. Dat vind ik echt leuk.”

Wat vind je zelf je beste luisterboek?

Jan: “Je mist meer dan je meemaakt van Martin Bril. Ik mis Martin Bril, elke dag in de krant, niet als mens, maar als schrijver. Op een manier die ik prettig vind, kijkt hij naar de wereld. Hij heeft een zeer specifiek stemgeluid. Dat heb ik niet proberen te imiteren. Maar ik heb wel de juiste toon gevonden. Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier, Boy, Solo, Daantje de wereldkampioen, die boeken liggen mij aan het hart. Ik kan er opnieuw naar luisteren zonder gêne. En dat geldt niet voor al mijn nieuwste luisterboeken.”

Welk boek zou je nog erg graag inspreken?

Jan: “De blauwe kamer van Susan Henderson en De trein van Georges Simenon. Die titels staan binnenkort op het programma bij Uitgeverij Meesterwerk.”

Heb je als verteller soms stemproblemen?

Jan: “Voor het eerst in mijn leven ben ik naar de logopedist gestuurd. Ik kreeg last van mijn keel een jaar geleden. De arts zei: ‘Uw stembanden wijken. Wat doet u toch?’ (lacht) Na al die jaren inspreekwerk ken ik nu eindelijk de juiste zithouding: onderuitgezakt, het bovenste knoopje van mijn broek los, ademen door de buik.”

Welke voorleestips wil je jonge ouders meegeven?

Jan: “Zorg ervoor dat je het leuk vindt, terwijl je het doet. Want dat hoor je. Soms reageer ik me af tussen de scènes door. Dan roep ik, fluit ik, laat ik winden en boeren, scheld ik Kees (de technicus) uit voor het rot van de straat. (lacht) Maar ook dat vormt onderdeel van het plezier.”

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: