Stef Visjager wint prijs beste luisterboek

Met Heerlijk duurt het langst sleept Stef Visjager op 23 april de Esta Luisterboek Award 2012 in de wacht, een geldbedrag van 2500 euro. Dat geld hoopt ze in te zetten voor nieuwe producties.

 

Stef Visjager bewerkte een theatermusical van Annie M.G. Schmidt tot radiomusical. Hoofdthema is het opgroeien van kinderen. “In het begin kan papa zeggen: kijk uit, dat hondje bijt”, vertelt de auteur in het radioprogramma Kunststof. “Maar aan het einde luistert het kind niet meer. Het verhaal is niet alleen heel erg lollig. Het is ook naar. Nu mensen het horen op koptelefoon, kunnen we het wat intiemer en psychologischer maken.”

 

Klassiek en toch actueel

 

Heerlijk duurt het langst is de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. De musical dateert uit 1965. In mei 2011 bewerkte Stef Visjager het scenario voor de radio, met Nederlandse topacteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe en Tjitske Reidinga. Bekende liedjes van vroeger zet ze in een context van nu.

 

Alles draait om de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun zestienjarige dochter Pinkie. Ido bedriegt zijn vrouw met de secretaresse, zij op haar beurt zoekt haar geluk bij buurman Ton. Als Pinkie thuiskomt met de Turkse Ali en als ze met hem naar Turkije wil emigreren, zetten haar ouders alles in het werk om haar in Nederland te houden.

 

Op de valreep gesneuveld

 

Herman Koch belandde op de tweede plaats met Zomerhuis met zwembad, dat hij zelf zakelijk inlas met hier en daar speciale stemmetjes. Hoofdpersoon is Marc Schlosser, een gewetenloze huisarts die voor een medische tuchtraad moet verschijnen. Hoewel bekend Nederland bij hem over de vloer komt, verdraagt de dokter zijn patiënten amper. De auteur slaagt erin een evenwicht te vinden tussen de lach en de traan.

 

Op de derde plaats strandde Maarten van Rossem met Populisme. Hoorcollege over de geschiedenis van de populistische politiek in Nederland. In deze hoorcolleges geeft de docent kritiek op Geert Wilders. Hij laat zien dat we nog nooit zo veilig en welvarend zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig. Hij geeft les als een cabaretier, met humor en toegankelijke taal. Volgens juryvoorzitter Vincent Bijlo zou dit luisterboek moeten thuishoren in het inburgeringspakket.

 

Het publiek koos zelf deze top drie door online te stemmen op een van de tien genomineerden. Ongeveer 5000 mensen brachten hun stem uit. Als enige Belg stond Johan Braeckman op de lijst met Kritisch denken. Hoorcollege over het ontwikkelen van heldere ideeën en argumenten.

 

© 2012 – Ellen Kil

 

Kunststof:

http://programma.ntr.nl/424/kunststof

YouTube:

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: