CPNB coördineert Week van het Luisterboek 2012

Op 23 april gaat voor de achtste keer de Week van het Luisterboek van start. Voor het eerst coördineert de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) dit evenement. Klassieke hoorspelen en luisterboeken, hoorcolleges en luisterdrama’s krijgen extra aandacht.

 

Van 23 tot 28 april bundelen boekhandels en uitgevers hun krachten om het gesproken boek te promoten. Bij aankoop van minimaal 9,95 euro aan Nederlandstalige luisterboeken krijg je in Nederland het Luistergeschenk Beretta Bobcat cadeau. Gijs Scholten van Aschat, beste voorlezer van 2010, spreekt dit boek niet alleen in; hij heeft het ook geschreven en beleeft hiermee zijn literaire debuut. Belgische boekwinkels delen dit Luistergeschenk niet uit, maar uiteraard staan de Nederlandse boekhandels en webshops open voor iedereen.

 

Duimen voor Jan Meng

 

De Week van het Luisterboek opent met de uitreiking van de Esta Luisterboek Award, de prijs voor de beste voorlezer van 2011. Tot de genomineerden behoort meesterverteller Jan Meng met Mijn naam is Stilton. Hoe goed je als ouder ook voorleest, Jan Meng evenaren blijft een utopie. Sinds zijn debuut met De Reuzenkrokodil van Roald Dahl en zijn doorbraak met de Harry Potter-luisterboeken mag Meng zich de meester van het fantasy-genre noemen. Grote verwondering klinkt door in zijn stem, als hij over magische sprookjeslanden vertelt. Dat hij het kind in zichzelf blijft bewaren, werkt bij jongeren erg aanstekelijk.

 

Meng legt beslist emotie in zijn stem. Ondanks schitterende acteerprestaties mist hij al twee keer de prijs van het beste luisterboek op een haar. Laten we duimen dat hij met Mijn naam is Stilton de jury nu eens eindelijk overtuigt. Zelfs geuren en kleuren kan hij in klankbeelden verpakken. Nog nooit een luisterboek gehoord? Laat je dan door Meng betoveren, je vakantie begint al meteen.

 

Voor elk wat wils

 

Steeds meer mensen ontdekken het luisterboek om zich te ontspannen en toch te lezen. De ene luistert graag tijdens het koken, de andere voor het slapengaan. Een stem die iets toevoegt aan het geschreven boek, valt in de smaak. Niet alleen voorgelezen romans of kinderversjes en -sprookjes staan tijdens de Week van het Luisterboek in de kijker. Ook moderne hoorspelen, hoorcolleges en managementboeken, op cd of als mp3-download, komen aan bod. Krijg je de kriebels van de Nederlandse tongval? Niet getreurd. Heel wat Vlaamse auteurs lezen hun eigen werk in. Sterker nog: het Geluidshuis maakt naam en faam met authentieke, Vlaamse luisterdrama’s. In 2009 haalde Stef De Paepe de shortlist voor de Esta Luisterboek Award met Zes grimmige sprookjes voor verdorven kinderen van Louis Paul Boon.

 

Ondanks zware investeringen van het Geluidshuis, Radio 2 en Klara raakt Vlaanderen niet in de ban van luisterboeken. Nederland staat niet veel verder. Tot voor kort zag de CPNB het luisterboek nog als concurrentie voor het gedrukte boek. Dat de stichting nu zelf de Week van het Luisterboek coördineert, is alweer een stap vooruit. In Duitsland en de Verenigde Staten bestaat een tiende van de boekenmarkt uit luisterboeken. Om dit hoge percentage te bereiken hebben Vlaanderen en Nederland nog een lange weg te gaan.

 

Youtube:

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: