Idyllisch luisterspel op jazz

Max Velthuijs staat bekend om zijn filosofische Kikker-avonturenreeks, vol humor, met een happy end. Sinds kerst 2008, is de serie op de Nederlandse televisie te zien. Na groot succes bracht Rubinstein alle avonturen op cd uit: ook in de wagen een bron van vermaak!

 

Kikker, Eend, Haas, Varkentje en Rat zijn vrienden door dik en dun. Op een dag krijgen ze bezoek van een smerige, vreemde rat. “Een luiaard, een parasiet en een dief,” volgens Varkentje en Eend, maar zijn hun vooroordelen wel gegrond? Als Kikker zelf op onderzoek gaat, blijkt Rat handig, slim, behulpzaam en aardig; en zo bevat elk avontuur een sterke moraal.

 

In sommige verhalen zit Kikker met zichzelf in de knoop. Waarom voelt hij zich ineens zo blij en verdrietig tegelijk? Wat betekenen die verwarde gevoelens die hij niet kan plaatsen? Hoe moet hij omgaan met verliefdheid en teleurstelling? Een moeilijke vraag, maar aan het einde van elk verhaal leert Kikker, met de steun van zijn vrienden, zijn gevoelens een plaats geven. Je zou elk kind zulke vrienden toewensen!

 

In de wereld van Kikker en zijn vrienden bestaat geen gevoel voor status: elk dier krijgt waardering voor zijn eigen karakter en vaardigheden. Ondanks de soms ‘zware’ onderwerpen, zoals verdriet, afscheid en racisme, weten Kikker en zijn vrienden van de natuur te genieten. Zij geven niet om materieel comfort, maar feesten en spelen des te liever. Hun wereld laat je filosoferen over een meer zinvolle en harmonieuze samenleving.

 

De auteur, Max Velthuijs, deed zijn intreden in het kinderboekenwereldje in 1962. Op verzoek van Uitgeverij Van Goor illustreerde hij een bundel bakerrijmen: Versjes die we nooit vergeten. Voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en Klein mannetje vindt het geluk (1986) won hij twee keer een Gouden Penseel en ook de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs viel hem ten deel. Nationaal en internationaal brak hij door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikker-boek, Kikker is verliefd, verscheen sinds 1989 in talloze talen en de KRO-televisiereeks rond Kikker is zelfs aan Finland, Zweden en Noorwegen verkocht.

 

In het luisterboek hoor je dezelfde acteurs als in de serie, met stemmen die niet altijd even aangenaam klinken. Maar de schrille stem van Varkentje, gespeeld door Lotte Lohr, past uitstekend bij haar naïeve achterdochtigheid. Doordat elke stemacteur een andere rol vertolkt, kan de jonge lezer de personages moeiteloos onderscheiden. Sander de Heer praat met zijn diepe, rustige vertelstem alle fragmenten aan elkaar en zet beelden om tot woorden. De filmische dimensie blijft bewaard. Met authentieke natuurgeluiden als tsjirpende vogels, plonzende vissen en levensechte voetstappen van links naar rechts hoef je alleen maar je ogen te sluiten om elk avontuur live voor je te zien.

 

Kikker is verliefd is niet zomaar een luisterboek. Jazzy achtergrond – Velthuijs’ favoriete muziek – maakt dit luisterspel uniek. Of je nu wil of niet, de vrolijke tune van Kikker en zijn vriendjes blijft in je hoofd hangen, kleuters zingen uit volle borst mee. Met zijn knusse, romantische huislijkheid heeft de serie een verzoenende werking. De onbevangenheid, waarmee Kikker zijn emoties uit, is voor de jonge lezer bijzonder herkenbaar, maar brengt ook volwassenen aan het lachen. Kortom, dé ideale sfeerbrenger op weg naar een ver vakantieland!

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: