Heroïsch avontuur vol magie laat diepe indruk na

Paul Biegels klassiekers halen nog altijd hoge verkoopcijfers. De auteur leefde van 1925 tot 2006 en won met zijn breed scala aan jeugdboeken talrijke prijzen waaronder de prijs van de Amsterdamse Kinderjury voor De tuinen van Dorr: een spannende zoektocht naar liefde en geluk.

 

Mijnewel, een lief, schuchter prinsesje, trekt naar een dorre, sombere, stille stad om het geheim aan haar halsketting te redden. Een dwerg zet haar in een lekke, rieten boot over. In ruil voor de overtocht wil hij haar kussen en een pikzwart merkteken op haar wang aanbrengen. Dit tafereel zet meteen de toon voor het hele boek, want niet voor niets gaat de zon op in het duistere Dorr, de stad van steen met ramen als ogen van blinden. Zal Mijnewel haar vader van wie ze nauwelijks afscheid durfde nemen, nog levend weerzien?

 

De tuinen van Dorr vertelt over de verbitterde strijd tussen de machten van goed en kwaad, tussen Mijnewel en Sirdis. Mijnewel houdt zielsveel van de tuinmansjongen, maar de jaloerse Sirdis betovert hem: ’s winters is hij een zaadkorrel met kloppend hart, ’s zomers een vreemde, grote bloem met twee blauwe vlekken. Zal Mijnewel, met haar onwankelbare liefde, hem weer tot leven wekken? Of verdort hij samen met de andere stadsbewoners? Hoe kan ze de mysterieuze betovering doorbreken en de heks met haar zilveren leger verslaan?

 

De jonge prinses moet vele gevaren trotseren. Toppunt van griezel is de zwelpad Glop, een oude snoeper met een ‘wobbelbuik’ en een wrede lach. Bijna raakt ze verstrikt in zijn tentakels en andere hinderlagen van de vijand. Maar gelukkig krijgt ze hulp van een blinde tovenaar, een dappere soldaat en een schriele, honkvaste hoteleigenaar. Ook haar trouwe vriend Jarrik weet met al zijn gekheid en opgewekte deuntjes de valse heks te misleiden.

 

In dit typische, dreigende Biegel-boek kabbelen de zinnen als golfjes; onverwacht sleuren ze je mee en smijten ze je neer. De auteur verzint prachtige woorden als ‘zwelpad’, ‘Dwergelief’, ‘Banaunklok’ en ‘bange Mug’. Af en toe zet hij je op het verkeerde spoor en lijkt alles verloren, wat je als kind zeker ontroert. Maar de scheldwoorden, dolle personages en spotliederen zorgen dan weer voor een vrolijke noot.

 

Met dromerige luitakkoorden, een expressieve vertelstijl en warm, toonvast gezang geeft acteur Gijs Scholten van Aschat dit boek een filmische dimensie. Zijn liedjes passen naadloos in de tekst. Geen wonder dat hij met zijn betoverende stem een begrip werd in het luisterboekenwereldje! Heel wat luisterboeken, waaronder Rouw op je dak van Jos Brink en De vuurvogel van Igor Stravinsky, staan op zijn naam.

 

Wijsheid schuilt niet in boeken; wie zoekt, die vindt; echte liefde roest nooit; en zolang er leven is, is er hoop… Al die levenslessen kan de jonge lezer tussen de regels door leren. Als een echte plottenbakker verweeft de schrijver kleine verhalen tot één groot geheel. De spannende oorlogsbeelden en achtervolgingsscènes met episch allure vervelen je geen moment. Ontroerende afscheidstaferelen, dubbele bodems en seksueel getinte woordspelingen maken deze stadslegende voor jong en oud het mooiste Biegel-verhaal ooit!

Auteur: Ellen Kil

Ik ben met luisterboeken opgegroeid; hoe meer spanning en gruwel, hoe liever. Of het nu gaat om door acteurs voorgelezen verhalen of audiofilms vol geluidseffecten, ik vind het allemaal even boeiend. En wat is er leuker dan zelf een luisterboek te maken? Mijn debuut 'De ultieme smaaktest' ligt meteen ook als luisterverhaal in de rekken. Het maakt deel uit van een groter geheel waaraan ik nog volop aan het schrijven ben. Studies taal- en letterkunde maakten mij tot een weergaloze talenknobbel, allergisch voor taalfouten. Diverse boeken en concerten heb ik gerecenseerd, o.a. voor het KlaraFestival, Brussels Philharmonics, CJP, godeau, De Leeswelp en De Leeswolf. Als eindredacteur bij StampMedia coachte ik een jong redactieteam. Bij Radio 2 schreef ik bindteksten voor presentatoren, deed ik onderzoek naar audiodescriptie, bereidde ik interviews voor en zocht ik nieuws uit diverse invalshoeken. Schrijven zit in mijn bloed. Ik heb al één volledig manuscript geschreven dat nog wacht op een uitgever en aan nieuwe ideeën geen gebrek. De arbeidsmarkt kent voor mij weinig geheimen. Ik deed ervaring op in het onderwijs, bij diverse callcentra en in de verzekeringswereld. Momenteel werk ik als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Mijn werk is mijn passie. Het geeft enorme voldoening het verschil te maken, mensen op de arbeidsmarkt te motiveren en een glimlach op hun gezicht te toveren. Graag help ik werkzoekenden met sollicitatietips of een opleiding op maat. Ik heb fantastische collega's en wat is er mooier dan een job die mij ook nog eens tijd en ruimte geeft om te schrijven? Alles op deze website is van eigen makelij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: